Jak nechat těsto kynout v troubě, pokud nemá speciální program?
Problém
- Jak nechat kynout kvasnicové těsto v troubě, pokud spotřebič nemá program pro kynutí?
- Návod k troubě neuvádí, které nastavení/možnost lze použít pro kynutí droždového těsta.
Řešení
1. Ideální teplota pro kynutí kvasinek je mezi 30°C a 40°C.
Při nižších teplotách trvá déle, než kynuté těsto zvětší svůj objem.
2. Pokud přístroj není vybaven ověřovacím programem, postupujte následovně:
- Nastavte troubu na 30-40°C s jakýmkoliv typem ohřevu.
- Nechte přístroj 5 minut nahřát a poté vypněte troubu.
- Poté vložte mísu s kynutým těstem do dutiny trouby. Protože kynuté těsto potřebuje ke vzestupu vlhkost, přikryjte mísu například vlhkým hadříkem.
- Zavřete dvířka trouby.
- Po zhruba 20 až 30 minutách by těsto mělo zvětšit svůj objem a může být dále zpracováno podle popisu v receptu.